tisdag 19 januari 2016

Teknikens under



Det går fort nu. Omvärlden står inte still. Uttryck som Digitalisering, Internet of things och Öppen mätdata vilar på mångas läppar och det är nog ingen bransch som slipper undan den våg av utveckling som följer i dess fotspår. Appar utvecklas i rasande fart och hoppsan, här sitter ju energibranschen med en guldgruva i form av mängder med mätvärden, i många fall till stor del helt oanvända!  Plötsligt uppdagar sig en lysande möjlighet att komma närmare kunderna -  och våra kunder ges i sin tur möjlighet att få allt bättre koll på sin förbrukning av fjärrvärme  och möjlighet att i framtiden styra den. Vilken lycka - för hur bra passar inte detta in i vår strävan att komma närmare kunden? Eller i kundens önskan att i allt högre grad vara med och påverka, så här  i individualiseringens tidsålder.

Sanningen är att digitaliseringen är en skänk från ovan för vår bransch! Och vi måste se till att hoppa på tåget innan någon annan gör det - låt oss ta ägarskap över denna möjlighet. Många är de fjärrvärmebolag som redan har hoppat på och många nya appar kommer att se dagens ljus under detta nya år, om jag nu får vara spågumma för ett slag. Många är också de som står i startgroparna, som vill höra hur andra har gjort och inspireras av detta. Kanske ska vi inte uppfinna hjulet på nytt utan istället se att här finns stora möjligheter till samarbete och effektivisering - varför inte gå ihop och utveckla nytt tillsammans - till en mindre kostnad? 

Teknikutvecklingen går även framåt inom våra "hårdvaruområden" - om än inte lika fort. Men det ska nog vara så - våra fina prylar i marken har fungerat bra i många herrans år. Så även våra produktionsanläggningar. Självklart har mycket utveckling skett med i anläggningarna, sedan länge med stort fokus på effektiviseringar, men även här kommer nya tider och nya krav och kanske behöver vi helt enkelt snabba på tempot en aning. För det händer saker hos våra kunder och vi kommer, vare sig vi vill eller inte, att få anpassa oss till det och hitta lönsamhet i lägre och mer differentierade temperaturnivåer. I nybyggda och renoverade områden krävs inte samma temperaturer som i de gamla. Här måste vi vara snabbfotade och hitta lösningar som är anpassade till ändrade förutsättningar och behov hos vissa kunder, samtidigt som de gamla förutsättningarna fortfarande råder hos huvuddelen av kunderna.

Flexibilitet är ledordet för vår bransch. Flexibilitet och samverkan. För kanske nyckeln här är att i ännu högre grad koppla ihop mjukvara och hårdvara, att hitta själva kärnan i vad digitaliseringen faktiskt kan ge oss, våra kunder och hela samhället i form av  verklig nytta? Att styra systemen ännu mer baserat på behov i realtid? Att ge och ta, kund och leverantör, för att tillsammans skapa det mest effektiva systemet för energileveranser? Och inte minst: att i ännu högre grad använda värme som redan finns, värme som kanske tidigare inte har kvalat in av någon anledning, men som nu är redo att bli en del av våra städers blodomlopp.

Summa summarum - det mesta börjar och slutar i tekniken i vår bransch. Att vi fortsätter att utveckla effektivare tekniklösningar på alla nivåer av verksamheten är nödvändigt för vår överlevnad - liksom för många andra branscher. För omvärlden står definitivt inte still. Detta är idag mer sant än någonsin förr - och vi är en viktig del i utvecklingen, vi som så smart och resurseffektivt producerar och distribuerar värme till så många lokaler och bostäder i vårt land. Vi ska fortsätta att göra det, bara ännu smartare.







  



Lina Enskog Broman, områdesansvarig teknisk utveckling







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar